A Wellness Gate mindkét megoldást kezeli. Az adatbázis ott van, ahol a megrendelő szeretné.

Offline vagy Online? Ön dönti el melyiket szeretné!

Telepíthetjük offline (helyi adatbázissal) és online (távoli serveren lévő) adatbázissal is.

A megrendelőink, miután a lentieket elmondjuk szinte nem is választották az online verziót, pedig akár utólag is bármikor áttérhetnének a távoli adatbázisra.

Előnyök és hátrányok

Offline (helyi) adatbázis esetén

Akik tőlünk kérdezik, hogy futhat-e a Wellness Gate online is, azok attól “félnek”, hogy bejön valaki és elviszi (ellopja) az adatbázisukat.
Ez valóban megtörténhetne, ha a klub tulajdonos a serverét a pultban tartaná, nem pedig a serverek szokásos helyén (server szoba, szerver szekrény). Ha ezt megvalósítjuk, akkor elég nehéz elképzelni, hogy éjszaka valaki betör a fitnessbe a recepciós számítógép hálózati csatlakozóját megfogva végig mászik a kábel mentén, ami több helyen a falban fut és eljut a helyi szerverig és így hozzájut az adatainkhoz, amit felhasznál.

Ha mégis megtörténne az eset, akkor másnap reggel mi már tudnánk, hogy az adatainkat valaki birtokolja és megkezdhetnénk a károkozás elhárítását. Több alkalommal még mi sem tudtuk a server fizikai helyét a házon belül, hiszen a telepítéshez ez nem szükséges.

Ezt követően pedig már csak naponta legalább egy mentést kell egy pendrive-ra, vagy valamilyen távoli gépre, postafiókba végeznie, amit ma már nagyon egyszerűen bárki meg tud tenni.

Nézzük mi a helyzet Online (adatok a felhőben) rendszer esetén.

Valamilyen server szolgáltatóval Önnek szerződésbe kell lépnie – lehet ez a Föld másik oldalán fizikailag. Ezután mindent be kell állítania, feltehetőleg ezt rábízza egy szakemberre, ekkor ez a szakember pontosan tudja hogyan éri el az Ön adatbázisát. Ha az Ön server szolgáltatóját megkeresi valamely szerv, hogy adja át az általa őrzött adatokat, Ön szerint megtagadja? Ráadásként Ön még arról sem fog értesülni, hogy az adatai már más kezében vannak.

És még egy fontos érv!

Ráadásként képzelje el azt a helyzetet, amikor 17:55 perckor sorban állnak a vendégei és megszakad az internet szolgáltatás? Mivel minden a “világvégén” van, így a vendégeket kell kérdezgetnie, hogy van bérleted még? Ha igent mond, akkor be kell engedni.

Ezek után nálunk Ön dönt, milyen verzióban kéri a telepítést. Online vagy Offline?